Turvallisesti auringossa

Julkaistu

Kun auringon vaikutuksista ihoon puhutaan, nostetaan usein auringon negatiiviset vaikutukset esiin, kuten UV-säteilyn ihoa vanhentava vaikutus tai ihon palamisen aiheuttamat ongelmat. On hyvä muistaa, että auringolla on kuitenkin myös hyviä vaikutuksia meihin. Lähes kaikki elollinen maapallolla tarvitsee auringonvaloa elääkseen – myös ihminen. UVB-säteilyn avulla ihomme pystyy tuottaman D-vitamiinia (hormoni) ja auringon valossa on kaikki näkyvän valon aallopituudet, mikä taas vaikuttaa solujemme energian tuotantoon positiivisesti sekä esimerkiksi käpyrauhaseen silmien kautta. Auringolla onkin hormonitoimintaamme hyviä vaikutuksia. Lisäksi kasvit pystyvät auringonvaloa hyödyntäen tuottamaan fotosynteesin avulla happea, jota hengitämme. 

Kuten alussa mainittiin, auringolla voi liiallisessa määrin nautittuna olla myös negatiivisia vaikutuksia. Jos “grillaamme” itseämme auringon valossa, iho alkaa ikääntyä ennenaikaisesti ja myös ihosyöpien kehittyminen voi vauhdittua. Etenkin keväällä ja alkukesästä, kun aurinko alkaa paistaa Suomessa pimeän talven jälkeen voimakkaasti ja hanki tai vesi heijastaa säteilyn myös alhaalta päin, kannattaa olla tarkkana, ettei iho pala. Auringon säteilyyn kannattaa totuttautua pikkuhiljaa ja suojata varsinkin herkimpiä ihoalueita vaatteella tai suojavoiteella. D-vitamiinin tuottamiseen riittää jo 15 minuuttia auringon valoa, kun sitä saa laajalle ihoalueelle. Kun iho tottuu pikkuhiljaa aurinkoon ja melaniinin eli pigmentin tuotanto ruskettaa ihon, se alkaa sietää aurinkoa paremmin. Jos olet hyvin vaaleaihoinen, etkä rusketu juuri ollenkaan, kannattaa auringonsäteilystä nauttia erittäin maltillisesti ja suojata iho heti 15 minuutin tai jopa lyhyemmän auringossa oleilun jälkeen ja välttää erityisesti keskipäivän paahtavaa UV-säteilyä. 

Vinkit auringossa oleiluun:

  • Käytä suojavoidetta, jossa on fysikaalinen suoja-aine, kuten esimerkiksi HOHDE BB-voide (spf 15 suoja-aine: titaanidioksidi). Fysikaalisen suojavoiteen voit levittää iholle vaikkapa aurinkorannalla ollessasi, sillä se alkaa toimia välittömästi.
  • Älä vietä auringossa liian pitkiä aikoja kerrallaan ja suojaa ihoa palamiselta. Anna ihon tottua pikkuhiljaa UV-säteilyyn. (Tämä tosin voi olla Suomessa vaikeaa, jos aurinkoisia päiviä on vuodessa vähän.)
  • Suojaa pienen lapsen iho ensisijaisesti vaatteilla ja tarvittaessa käytä fysikaalista aurinkosuojavoidetta. 
  • Jos ihosi on herkkä tai kärsit aurinkoihottumasta tai vaikkapa ruusufinnistä eli rosaceasta, valitse aina ihon suojaamiseen fysikaalinen suojavoide. Fysikaalinen UV-suoja, kuten titaanidioksidi tai sinkkioksidi ei ärsytä ihoa yhtä helposti kuin voimakkaammin reagoivat kemialliset UV-suojat. Titaanidioksidia ja sinkkioksidia pidetään toistaiseksi turvallisimpina UV-suoja-aineina myös lasten iholla käytettynä.
  • Helli ihoa auringossa oleilun jälkeen. Hoida ja kosteuta ihoa esimerkiksi Hyaluronihapposeerumilla ja Tehovoiteella. Voit tehdä esimerkiksi Tehovoiteesta naamion levittämällä sitä reilun kerroksen kasvoille ja antaen sen vaikuttaa iholla. Lopuksi voit imeyttää/hieroa lopun Tehovoiteen ihoon vaikkapa kostuttaen ihoa Kasvovedellä ja hieroen kevyesti. 
  • Vahvista myös ihoa sisäisesti jo ennen kuin aurinkoinen kausi alkaa. Ota käyttöön esimerkiksi hyvälaatuiset omegarasvahapot sekä HOHDE Plus -ravintolisä. 

Sinua saattaisi kiinnostaa
myös nämä